Zašto snimati u Istri

Pretražite filmske lokacije u Istri

Izvanredne filmske lokacije

U Istri zaista možete pronaći sve! Od brojnih prirodnih ljepota na moru i kopnu do veličanstvenih objekata koji nas podsjećaju kako je Istra u svojoj povijesti bila privlačna brojnim vladarima koji su ostavili trag u vidu materijalnih i nematerijalnih dobara. U našoj galeriji možete pogledati raspon i raznolikost lokacija koje nudimo.

20% poreznih olakšica za strane produkcije

U Republici Hrvatskoj je 2012. godine uvedena porezna olakšica od 20% za proizvodnju igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, televizijskih filmova, te televizijskih serija koje se proizvode u cijelosti ili djelomično u Republici Hrvatskoj za sve strane produkcije. Od tada je razvoj filmske industrije doživio svoj porast te je prepoznata potreba za razvijanjem filmskog turizma.

Pristupačna destinacija

Istra kao svoju prednost ističe iznimno povoljan zemljopisni položaj na sjecištu važnih europskih puteva. Kao najzapadnija regija u Hrvatskoj smještena gotovo u srcu Europe, na pola puta između Ekvatora i Sjevernog pola, Istra je oduvijek predstavljala most koji je povezivao srednjoeuropski kontinentalni prostor s mediteranskim.

Prometna povezanost

Zbog povoljnog položaja i smještaja istarskog poluotoka, brojnost opcija i dostupnost prometne infrastrukture glavne su prednosti pri uspostavljanju Istre kao filmske destinacije. Tome u prilog svjedoči otvorenost morskih i kopnenih puteva te dostupnost pet zračnih luka u radijusu od 100 kilometara.

Usluge Istarske filmske komisije – Istria Film Commission su bez naknade

Usluge Istarske filmske komisije – Istria Film Commission uključuju neograničen pristup web katalogu lokacija, preliminarni location scouting, povezivanje s lokalnim i državnim autoritetima, savjetovanje i pružanje informacija, ishođenje zakonski propisanih dozvola te pružanje kontinuirane potpore tijekom trajanja projekta. Sve to bez naknade!

Ugodni klimatski uvjeti tijekom cijele godine

Osnovnu značajku podneblju istarskog poluotoka daje ugodna sredozemna klima koja se, zbog hladna zraka koji struji s planina i obližnjih Alpa, duž obale postupno mijenja i prema unutrašnjosti prelazi u kontinentalnu. Upravo zbog prisutnosti mora i obale s jedne strane, te gorskih i kontinentalnih predjela s druge, Istra predstavlja savršenu destinaciju za veliki raspon aktivnosti tijekom cijele godine. Osim toga, poznato je da se u Istri mogu vidjeti neki od najljepših zalazaka Sunca.

Tehnički i ljudski resursi

Kako bi snimanje proteklo u što boljim uvjetima, Istra nudi raspon stručnjaka i profesionalaca koji će svojim predznanjem i poznavanjem terena snimanje olakšati i pojednostaviti. U profesionalnom okruženju pružat će se usluge najma pripadajuće opreme, studija za snimanje i postprodukciju i slično. U pripremi je baza profesionalaca i amatera u službi filma kako bismo zadovoljili sve potencijalne zahtjeve projekta. Pod tim podrazumijevamo profesionalne ekipe filmskih šminkera, kostimografa, scenografa, tonskih suradnika i slično.

Razvijena smještajna i ugostiteljska infrastruktura

Sukladno visokom stupnju turističkog razvoja Istre, dostupna je i zavidna razina pripadajuće smještajne i ugostiteljske infrastrukture visoke i niže kategorizacije. To se najbolje ogledava u rasponu ponude od velikih hotelskih lanaca do privatnih smještaja te razvijenog agroturizma koji nadopunjuje već postojeću bogatu gastronomsku ponudu.

Film friendly županija, gradovi i općine

Istra je razvijena i poznata turistička destinacija koja se ističe društvenim i kulturnim vrijednostima te savršenim spojem morskih i kontinentalnih prirodnih ljepota. U kontekstu daljnjeg turističkog razvoja, Istra je odlučila krenuti korak dalje i jasno naglasiti pozicioniranje regije na mapi istaknutih filmskih lokacija. Svjesne mnogostrukih dobrobiti koje audiovizualna produkcija pruža lokalnoj zajednici, jedinice lokalne i regionalne samouprave Istarske županije - Regione Istriana, trajno će razvijati modele komunikacije i suradnje s Istarskom filmskom komisijom – Istria Film Commission s namjerom da se skrati vrijeme potrebno za ishođenje potrebnih dozvola kao i vrijeme potrebno za obavljanje ostalih birokratskih i administrativnih poslova, olakšavajući i potičući na taj način snimanje u Istri.

Gostoljubivost domaćina

O Istri se oduvijek priča kao o zemlji gostoljubivih domaćina, a uporište za to nalazimo u posvećenosti bavljenju turizmom što podrazumijeva pozitivan prijem domaćina kako bi zadržali ulogu jedne od vodećih turističkih regija u zemlji. Obzirom na dugu turističku tradiciju s kojom su domaćini srasli; poznavanje stranih jezika, poslovična gostoljubivost i briga za ugodan boravak gosta poznate su odlike istarskih domaćina.