O nama

Pretražite filmske lokacije u Istri

IFK

 

Istra je oduvijek svojim ljepotama očaravala brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Zeleni brežuljci okupani suncem, vinogradi i maslinici, rijeke i polja, more i nebo, crvena, siva i bijela Istra, inspirirali su brojne umjetnike. Njenim prirodnim ljepotama, kao ni bogatstvu kontinuiteta arhitektonskih razdoblja nisu mogli odoljeti ni brojni redatelji koji su, upravo Istru odabrali kao kulisu za svoje filmove.

Od brojnih filmskih lokacija, Istra je tako duplirala Rim gdje je naša Arena u filmu Solo contro Roma (1962) zamijenila rimski Colosseum, a u Dugim brodovima (1964) naš Limski kanal postao je norveški fjord. 1970. godine Clint Eastwod i bogata glumačka ekipa borave u Vižinadi i okolici koje za tu priliku postaju Provansa za potrebe filma Kelly's heroes (1970), a u Željeznom križu (1977) Savudrija postaje ruski front. I u filmovima novijeg datuma pratimo zanimljive uloge našeg poluotoka, kao što je remake Winnetoua iz 2015. gdje se obronci Učke pretvaraju u Divlji zapad, a u akcijskom serijalu Dig (2015) istarske lokacije postaju ulice Jeruzalema. Još su uvijek rijetki slučajevi u kojima Istra zapravo glumi Istru, kao što je to u filmu Pula to je raj (2016).

Istra se već desetljećima razvija kao poznata turistička destinacija pa je u kontekstu daljnjeg turističkog razvoja odlučila krenuti korak dalje i postaviti naglasak u pozicioniranju regije na mapi istaknutih filmskih lokacija.

S ciljem razvoja Istre kao prepoznatljive i atraktivne filmske destinacije, 2015. osniva se Istarska filmska komisija - Istria Film Commission u sklopu Istarske kulturne agencije - Agenzia culturale Istriana. Istarska filmska komisija posreduje audiovizualnim produkcijama u pojednostavljivanju birokratskih procedura za potrebe snimanja na određenim lokacijama te pružanjem ostalih usluga i pomoći, poput logističke pomoći, pomoći u izdavanju dozvola, mapiranju radnika i usluga te uslugama pronalaženja zanimljivih filmskih lokacija.