Novosti

Pretražite filmske lokacije u Istri

 17021856_1644961409140832_2398205070452794817_n.jpg

Snimanje međunarodne koprodukcije igranog filma „Bijeg do mora“, renomiranog redatelja Veljka Bulajića, započelo je 2. ožujka 2017. godine u Rovinju. Film će se snimati na brojnim lokacijama u Istri, a snimanje će trajati do 31. ožujka 2017. kada se filmska ekipa seli u Gorski kotar, a nakon toga u Crnu Goru.

Lokacije u Istri obuhvaćene snimanjem su: Rovinj, Bale, Pula, Zračna luka Pula, Most Floričići - Pićan, Kršan, Kalvarija - Paz itd.

Istarska filmska komisija - Istria Film Commission je uz podršku Istarske Županije organizirala pripremne radnje te uspostavila suradnju sa brojnim lokalnim dionicima - predstavnicima JLS-ova, javnim ustanovama, udrugama i organizacijama, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na suradnji: Grad Rovinj, Grad Pula, Grad Labin, Općina Bale, Općina Pićan, Općina Kršan, Općina Cerovlje, Policijska uprava istarska, Županijska uprava za ceste Istarske županije, Zračna luka Pula, JU Kamenjak, Labin Art Express XXI, Pučko otvoreno učilište Rovinj, Etnografski muzej Istre, Zbor Praksa). Na filmu će sudjelovati brojni statisti iz Istre,

Filmsku ekipu, uz redatelja Veljka Bulajića, čine: producent Tomislav Žaja (Gral Film d.o.o), direktor fotografije Stanko Herceg, glumci Dijana Vidušin i Goran Grgić i brojni drugi. Za odabir statista zadužena je agencija Studio 8 iz Zagreba.

14125770 1578522059118101 3339779247691980243 o

Nakon tri godine rada, krajem kolovoza dovršeno je snimanje dokumentarno-igranog filma intrigantnog naslova i teze "Je letrika ubila štrige" čiji scenarij potpisuju Viviana Brkarić i Cristian Kolacio, a tekst naracije Mladen Blažević. “Je letrika ubila štrige” kroz priče kazivača o bićima Istre, štrigama, štrigunima, morama, štroligama, krsnicima, vilama, vukodlacima, na jezicima i narječjima koji se govore u Istri, prikazuje njeno bogato kulturno nasljeđe, raznolikost i ljepotu njenih krajolika, s posebnim naglaskom na još “neotkrivena” područja i ljepote Istre. Nositelj projekta je udruga “Spod Učke”.
Film je snimljen na sljedećim lokacijama: Kršan, Buje, Kastav, Rovinj, Muggia, Kopar, Žejane, Galižana, Podgaće, Roč, Nugla, Ripenda, Plomin Luka, Lanišće, Milotski Brig, Trebišće, Žminj, Ponor Butori, Tar, Sv.Foška (kažuni), Porteporton, Vižinada, Ročko Polje.

Podaci o filmskoj ekipi:

Viviana Brkić i Cristian Kolacio /scenarij i režijaŽeljko Bobanović Bobo/montaža
Mladen Mlaggio Đaković/asistent režije
Mladen Blažević/scenariji i tekstovi
Noel Šuran/glazba
Ivo Vičićč Arexx/sound design
Romana Poropat/šminka
Tedi Grubica/2 kamera
Robert Meister/ audio mastering
Luka Bešlić/VFX
Paolo Zgrablić/narator
Refik Fiko Saliji/glavni glumac
Sven Stilinović/set design


Foto: Luiza Štokovac

 

U subotu 28. siječnja 2017. odradili smo tematski location scouting u Raši i Labinu uz vodstvo kolege Mladena Bajramovića iz Udruge "Istarski ugljenokopi Raša" uz opsežno predstavljanje lokaliteta vezanih uz bogatu industrijsko-arhitektonsku baštinu naših rudarskih krajeva.

Pri pregledu lokacija upoznati smo sa nastankom i poviješću rudarskog naselja Raša koje je 1937. podigla fašistička vlast u svega godinu dana. U drugom dijelu razgledali smo labinsko radničko naselje Podlabin koje centralnim trgom i serijom ulica sa odgovarajućom arhitekturom također evocira fašističku arhitekturu, no prepoznaju se i nadogradnje kasnije socijalističke države, a i današnje suvremena obnova. U zaključku, naselje Raša i labinsko naselje Podlabin u svojim vizurama reflektiraju bogatu povijest svojih preinaka koja priziva i razna politička i društvena previranja koje su mjesta u 20. stoljeću pretrpjela.

RESIZED Mala Učka Scenograf Damir Gabelica redatelj Veljko Bulajić producent Tomislav Žaja

Od 10. - 13. listopada 2016. započele su u Istri pripreme za snimanje novog filma Veljka Bulajića „Bijeg do mora“ u produkciji Gral Filma.

Veljko Bulajić višestruko je nagrađivan redatelj u zemlji i inozemstvu, a nedavno mu je u okviru Festivala jugoistočnoeuropskog filma SEE u Parizu uručeno priznanje "SEE filmska legenda.

Film „Bijeg do mora“ međunarodna je koprodukcija Hrvatske i Crne Gore, a u tijeku su pregovori o sudjelovanju Makedonije i Slovenije. Pripreme će trajati do kraja godine, a snimanje se planira početkom 2017. godine. Suradnju na razvoju scenarija potpisuje istarski publicist Milan Rakovac, a u filmu će igrati glumci iz Hrvatske, Njemačke, Italije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije.

Radnja filma prati njemačkog vojnika koji je protiv svoje volje mobiliziran i bačen na ratište, u ovom slučaju tadašnju Jugoslaviju. Glavni lik u filmu preko cijele Istre bježi od partizana koji ga žele ubiti, te se pritom zaljubljuje u Hrvaticu koja je u ratu ostala udovica.

U tijeku je pregled i izbor detaljnih lokacija za snimanje u kojemu će biti prikazani najzanimljiviji pejzaži i povijesni objekti, ambijenti sela i gradova, obale mora i unutrašnjosti Istre. Elaboracija scenarija i lokacija za snimanje filma uključuje izbor nekoliko karakterističnih sela u Istri u kojima se događa radnja filma (s manjim, ali nužnim scenografskim adaptacijama), izbor nekoliko različitih krajolika u kojima će se odvijati radnja filma, raznolikih pejzaža kao pasaža u filmu, gradova u daljini, te ambijenta grada na moru u kojem je smješten dio radnje u današnje vrijeme (aerodrom, centar grada, hotel...). Najveći dio filma snimati će se u Istri, a radnja se dijeli na razdoblje Drugog svjetskog rata i današnje vrijeme.

Pružanjem niza servisnih usluga na terenu; od prijedloga lokacija do kontakata s lokalnim stanovništvom, gospodarstvenicima i pružateljima usluga uključila se od samog početka i Istarska filmska komisija, koja je prepoznala promotivni i gospodarski potencijal filma za Istarsku županiju. Vjeru u uspjeh ovog filma iskazali su, podrškom filmu Veljka Bulajića, i Istarska županija - Regione Istriana te Turistička zajednica Istarske županije. Financijsku potporu filmu dodijelio je HAVC-Hrvatski audiovizualni centar iznosom od 4,2 milijuna kuna. U realizaciji filma bit će angažirani i brojni suradnici iz Istre.

Premijera filma zakazana je za kraj 2017. godine.

Foto: Stanko Herceg